ADATOK, ADATLAPOK, műszaki információk

ADATOK, ADATLAPOK, műszaki információk


Általános tanácsok tűzvédő festéshez


 

Hasznos tudnivalók a tűzvédő festékek felhordásáról
 
      A fémre alkalmas tűzvédő festékből egy vastag, stabil habréteg keletkezik hő vagy tűz hatására. Ez a habréteg hivatott a tűzvédelmet, vagyis a TH értéket biztosítani. Mivel a TH ( tűzállósági határérték ) 30, 45 és 60 perces lehet, a habnak ezen időszakig a fémen kell maradnia. Könnyű belátni, hogy idegen, azonosítatlan festékek és alapozók nem biztos, hogy ellátják ezt a feladatot.
 
      Az ajánlott tűzvédő festékek alkalmazása esetén a TH érték eléréséhez nem szükséges semmiféle segédanyag ( pl. kitt, paszta, üvegszövet, üvegháló, kőzetgyapot stb. )
 
A tűzvédő festékek rétegvastagságát nedves rétegvastagság mérővel is lehet ellenőrizni (elsősorban munkavégzés közben).
 
      Az általunk javasolt tűzvédő festékek mindegyike könnyen kenhető és kezelhető festékként viselkedik, ezért helyes alkalmazás esetén szép esztétikus felületet ad, - akár mintázott vagy cizellált fémfelület is bevonható velük- úgy, hogy a mintázat a festés után is látszódjon.
 
    TH érték = tűzvédelmi határérték. Ezt a tervező vagy egyéb szakember írja elő. Az előírt Th érték helyességét (jogosságát) ill. annak mértékét felülbírálni csak a kiíró jogosult.
 
      Tűzvédő festék = tűzre vagy hőre habosodó, különleges összetételű festék.
 
      Kültéri acélszerkezethez kizárólag a kültéri követelményeknek megfelelő
( időjárásálló, UV stabil ) és erre garanciával rendelkező ( gyártói nyilatkozat) tűzvédő festék alkalmas.
 
  Magyar szabvány szerint az acélszerkezetek TH értékének növelését 30, 45 és 60 percre lehet minősíteni tűzvédő festékkel. Ennél magasabb TH értéket más módszerrel ( pl. tűzvédő lapokkal történő   burkolással ) lehet elérni.
 
 TH érték megállapítása és bármely módszerrel való növelése esetén az acélszerkezet önálló tűzállóságát külön nem lehet figyelembe venni ( mivel minősítéskor is magával az acéllal együtt vizsgálják a tűzvédő festék vagy burkolat hatásosságát, így annak önálló tűzállósága együtt szerepel a tűzvédő anyaggal ).
     Acélszerkezet esetén általában gyári alapozó felhordása szükséges, közvetlenül az acélra. Helyettesítőként bizonyos esetekben a cinkfoszfát vagy a cinkkromát tartalmú alapozók is szóba jöhetnek. Ne feledje: ha az alapozó nem tapad jól a fémhez, akkor az erre felhordott tűzvédő festék sem fog jól tapadni, és tűz esetén elválik a fémtől. Ezzel pedig maga a tűzvédelem szűnik meg.
 
Acélszerkezetek esetén a tűzvédő festékre hordandó védőlakk esztétikai igényeket elégít ki, és véd a mechanikai sérülésektől. Kültéri változata pedig az időjárásállóságot növeli. Csak olyan védőfesték alkalmazható, mely nem rontja az alatta levő tűzvédő festékből kialakuló habosodás intenzitását.
Sem a fára, sem a fémre bevizsgált tűzvédő festékek –VIS 120 kivételével- nem kopásállók.
 
  A tűzvédő festékek felhordhatók: ecseteléssel, hengerrel, szórással. Tekintettel a viszonylag magas árra és a szóródási veszteségre, általános az a nézet, mi szerint inkább ecsettel és hengerrel célszerűbb a kivitelezés.
 
 
Tűzvédő festékeknél és oldatoknál alapvető követelmény, hogy sem felhordáskor, sem száradás után, sem tűz esetén, amikor a tűzvédő bevonat aktivizálódik, nem szabadulhat fel semmilyen káros gőz, gáz vagy egyéb anyag, mely a környezetet, az objektumban tartózkodókat vagy a tűzoltókat veszélyeztetné. ( Ez nem jelenti azt, hogy pl. az oldószer tartalmú lakk felhordásánál nem kell körültekintően eljárni. )
 
   A tűzvédő festékek és oldatok biztonságtechnikája és környezetre gyakorolt hatása megegyezik a hasonló vivőanyagokkal ( víz, olaj, oldószer ) rendelkező bármely más festékkel.
       Acélszerkezetekre felhordott tűzvédő festékek mennyiségét nedvesen is és szárazon is a rétegvastagsággal lehet ellenőrizni.
 
1 órás TH érték felett  tűzvédő lapokkal való tűzvédelmi burkolást javaslunk
 
Információ: tuzvedo@tuzvedo.hu